granice
ersia: | | (−1)n (n+1) | |
Dany jest nieskończony ciąg (an) gdzie an= |
| . Wyznacz największą liczbę a i |
| | 2n−1 | |
najmniejszą liczbę b, dla których każdy wyraz an ciągu spełnia warunek a≤an≤b.
Nie mogę sobie z tym poradzić...proszę o wytłumaczenie zwłaszcza jak wyznaczyć liczbę b.
21 kwi 20:35
Janek191:
a
1 = − 2
a
2 = 1
itd'
− 2 ≤ a
n ≤ 1
21 kwi 20:39
ersia: nie za bardzo rozumiem jak dojść do − 2 ≤ an ≤ 1 ...mogę poprosić o wytłumaczenie?
21 kwi 20:46
ersia: czy prawidłowe jest takie rozumowanie:
| | n+1 | |
1)dla n parzystych an= |
| − ciąg malejący o wyrazach dodatnich |
| | 2n−1 | |
. dla n=2 mamy wyraz o makasymalnej wartości równej 1
| | −n−1 | |
2)dla n nieparzystych an= |
| −ciąg rosnący o wyrazach ujemnych |
| | 2n−1 | |
dla n=1 mamy wyraz ciągu o minimalnej wartości równej −2
? proszę o sprawdzenie ...
21 kwi 21:06
ersia: pomoże ktoś?
21 kwi 22:14
ersia: proszę o sprawdzenie i ewentualne wyjaśnienie co jest źle
24 kwi 11:24