Dowod
1551: http://imgur.com/a/LNbf1
W jaki sposób dokończyć ten dowód ? Jakoś nie mogę tego załapać, a pewnie jest to coś
strasznie prostego.
21 kwi 20:31
Adamm: dodaj (n−1)I
n obustronnie i podziel przez n tak jak ci mówią
21 kwi 20:35
1551: I
n+(n−1)I
n=−sin
n−1(x)cos(x)+(n−1)I
n−2
Dzieląc przez n :
| 1 | | n−1 | | 1 | | n−1 | |
| In+ |
| In=− |
| sinn−1(x)cos(x)+ |
| In−2 |
| n | | n | | n | | n | |
| | 1 | | n−1 | |
In=− |
| sinn−1(x)cos(x)+ |
| In−2 |
| | n | | n | |
Rozumiem już. Dziękuję za pomoc. Jakoś nie mogłem włączyć myślenia i nie wiedziałem w jaki
sposób "uprościć wyraz podobny I
n"

.
21 kwi 20:43