Przekrój osiowy stożka to trójkąt prostokątny. Jego objętość wynosi 18pi, oblicz
Dawid: Przekrój osiowy stożka to trójkąt prostokątny. Jego objętość wynosi 18pi, oblicz pole tego
stożka.
21 kwi 20:05
Tadeusz:
W Twoim stożku r=h
| | 1 | |
V=18π= |
| πr3 ⇒ r3=54 ⇒ r= 33√2 |
| | 3 | |
dalej sam
21 kwi 20:20
Eta:

H=r , l=r
√2
| | 1 | | 1 | |
V= |
| *r2*H ⇒ |
| r3π=18π ⇒ r3=54⇒ r=33√2 i l=r√2=.... |
| | 3 | | 3 | |
P
c=πr
2+πrl =......
21 kwi 20:23
Dawid: V wynosi 18 pi pierwiastek z 2, przepraszam za błąd
21 kwi 20:24
Eta:
To zadania nawet nie umiesz poprawnie przepisać?
21 kwi 20:27
Dawid: Ile wynosi r, tylko o to proszę
21 kwi 20:28
Eta:
..................
r3=54√2 =(3√2)3 ⇒ r=3√2 to l= r√2 = 3*2=6
Pc= ......... teraz podstaw dane i dokończ
21 kwi 20:31