Wykaż że
Słaby: Witam ponownie

Wykaż, że jeżeli liczby rzeczywiste a,b,c spełniają warunek a+b+c=0, to a
2+3c
2+bc+4ac=2b
2+ab
Nie mam pomysłu
21 kwi 19:29
Słaby: Albo z czego mogę skorzystać
21 kwi 19:35
Adamm: a2−2b2+3c2+bc+4ac−ab=0 ∧ c=−a−b ⇔
⇔ a2−2b2+3(a+b)2−b*(a+b)−4a*(a+b)−ab=0 ∧ c=−a−b ⇔
⇔ 0=0
21 kwi 19:37
Adamm: a2−2b2+3c2+bc+4ac−ab=0 ∧ c=−a−b ⇔
⇔ a2−2b2+3(a+b)2−b*(a+b)−4a*(a+b)−ab=0 ∧ c=−a−b ⇔
⇔ a+b+c=0
21 kwi 19:38
Słaby: Ja wyznaczyłem a=−b−c i też mi wyszło 0=0 i tak miało być ?
21 kwi 19:39
Adamm: 0=0 jest zawsze prawdziwe
21 kwi 19:39
Słaby: Ahhh dziękuję
21 kwi 19:40