stereometria
Pati18773: Krawędź boczna ostrosłupa prawidłowego czworokątnego ma długość 12. Miara kąta miedzy
krawędziami bocznymi ostrosłupa należącymi do jednej ściany bocznej jest równa 2α. Oblicz pole
przekroju tego ostrosłupa płaszczyzną, która przechodzi przez przekątną podstawy i jest
prostopadła do krawędzi bocznej ostrosłupa.
Miara kąta miedzy krawędziami bocznymi ostrosłupa należącymi do jednej ściany bocznej jest
równa 2α. − nie mogę znaleźć tego kontu gdzie on jest ?
21 kwi 19:16
Adamm:

heh, kontu

kąta
21 kwi 19:19
Pati18773: tak mi poprawił komputer właśnie też się zdziwiłam ale no już nie poprawiałam
21 kwi 19:20
Adamm: Pati18773 pewnie
21 kwi 19:22
Pati18773: to była złośliwość rzeczy martwych
21 kwi 19:29
Adamm: ok

wierzę ci
21 kwi 19:34
Pati18773: chyba coś jest nie tak bo wyszła mi spora liczba pod pierwiastkiem
21 kwi 19:34
Mila:
Masz odpowiedź do zadania to podaj. Obliczyłam.
21 kwi 20:25
Pati18773: właśnie nie mam odpowiedzi bo to są kserówki od nauczycielki
21 kwi 22:20
Mila:
Z jakiego to zbioru, może mam to sprawdzę.
21 kwi 22:29
Mila:

k=12
1)
W ΔBFS:
a=24sinα
2)
|AC|=a
√2=24
√2 sinα
3)
| 1 | | 1 | |
| k2*sin(2α)= |
| *k*|EC| |
| 2 | | 2 | |
k*sin(2α)=|EC|
|EC|=12sin(2α)
4)
W ΔAOE:
h
2=12
2sin
2(2α)−(12
√2sinα)
2
h=12
√2sinα*
√cos(2α)
5)
| | 1 | |
PACE= |
| *24√2 sinα*12√2sinα*√cos(2α) |
| | 2 | |
P
ACE==288sin
2α*
√cos(2α)
Sprawdzaj maturzystko rachunki.
Może
Eta sprawdzi wynik?
21 kwi 22:31
Pati18773: Dobrze wygląda a ja już wiem gdzie błąd zrobiłam bo jakimś cudem wyszło mi ze przekątna
kwadratu to 48√2sinα ....
22 kwi 07:31
Pati18773: Wszystko super dziekuje bardzo !
22 kwi 07:43