logarytmy
Pati18773: Niech log3 30=x oraz log3 45=y. Przedstaw log2 180 za pomocą x i y.
Pomyślałam aby zamienić x i y i wyszło mi tak:
x=1+log3 10 y=2+log3 5 nie wiem czy to dobry pomysł ?
21 kwi 18:36
Pati18773: ale w sumie to i tak nie mam pomysłu co dalej
21 kwi 18:37
Adamm: x=1+log310=1+log35+log32
y=2+log35
log2180=2+2log23+log25
wystarczy wyznaczyć log23 oraz log25 za pomocą x, y
21 kwi 18:41
Pati18773: kurcze no racja
21 kwi 18:42
Adamm: x−y=log
32−1
x−y+1=log
32
y−2=log
35
| | log35 | | y−2 | |
log25= |
| = |
| |
| | log32 | | x−y+1 | |
| | 2 | | y−2 | | y | |
log2180=2+ |
| + |
| =2+ |
| |
| | x−y+1 | | x−y+1 | | x−y+1 | |
21 kwi 18:44
Pati18773: | | 2x−y+2 | |
wyszło mi |
| dobrze ? |
| | x−y+1 | |
21 kwi 18:55
Eta:
| | 900*9 | | 30*3 | |
180= |
| i 2= |
| |
| | 45 | | 45 | |
to
| | log3180 | | 2x+2−y | |
log2180= |
| = |
| |
| | log32 | | x+1−y | |
21 kwi 18:58
Pati18773: Dziękuję !
21 kwi 19:05
Eta:
21 kwi 19:07
)):
I co na to "Adamm" ?
21 kwi 22:09
Adamm: )) ?
21 kwi 22:13