równanie
Pati18773: Dane jest równanie mx3+3x2+2x+n=0 z niewiadomą x. Oblicz, dla jakich wartości m i n równanie
to ma trzy rozwiązania, z których jedno jest równe zero, a pozostałe dwa są liczbami o tych
samych znakach.
wyobrażam sobie taki wzór x(x−x1)(x−x2)=0 i kojarzą mi się wzory viete'a ale nie umiem
jakoś tego połączyć może ktoś naprowadzić ?
21 kwi 17:27
karty do gry : skoro 0 ma być rozwiązaniem to :
m * 0 + 3 * 0 + 2 * 0 + n = 0 ⇒ n = 0
Twoje równanie przybiera postać :
x( mx2 + 3x + 2) = 0
Dalej już nie powinno być problemów.
21 kwi 17:29
Pati18773: hmmm już próbuje
21 kwi 17:30
Jerzy:
Teraz:
m ≠ 0
Δ > 0
x1*x2 > 0
21 kwi 17:33
Pati18773: | | 9 | |
wyszło mi że m∊(0; |
| ) dobrze ? |
| | 8 | |
21 kwi 17:34
karty do gry : Δ ≥ 0. Nie ma ani słowa o tym, ze pierwiastki maja być rózne.
21 kwi 17:36
21 kwi 17:37
karty do gry :
Ten sam znak : x
1 * x
2 > 0
m > 0
21 kwi 17:41
Jerzy:
Zaćmienie ..
21 kwi 17:42