Rozklad na ulamki proste
Beatka: Siemanko pomożecie mi zweryfikować czy po rozkładzie na ułamki proste funkcji :
s/(s2−4s+8) dostaniemy −1/3/(s−1)+1/3s(s2−4s+8)?
21 kwi 16:17
Adamm: biorąc pod uwagę że tej funkcji po prawej nie da się rozłożyć,
zdecydowanie jest źle
21 kwi 16:18
Adamm: chyba że maczamy w zespolonych, oczywiście
21 kwi 16:18
Beatka: tak, zle napisałam powinno być:
s/(s−1)*(s2−4s+8)
21 kwi 16:19
Adamm: popraw jeszcze swój wynik
21 kwi 16:20
21 kwi 16:23
Adamm: | s | | 8/5−s/5 | | 1/5 | |
| = |
| + |
| |
| (s−1)(s2−4s+8) | | s2−4s+8 | | s−1 | |
21 kwi 16:25
Adamm: | s | | A | | Bs+C | |
| = |
| + |
| |
| (s−1)(s2−4s+8) | | s−1 | | s2−4s+8 | |
s=As
2−4As+8A+Bs
2+Cs−Bs−C
A+B=0, −4A+C−B=1, 8A−C=0
A=1/5, B=−1/5, C=8/5
21 kwi 16:29
Beatka: Dziękuję za pomoc Adamie =)
21 kwi 18:04