całka
nieuk: ∫dy∫sin(xy)dx
od 1 do 2; od π/2 do π/4
21 kwi 15:39
Adamm: z czym masz problem, nie potrafisz liczyć całek oznaczonych?
wątpię
nikt za ciebie tego nie zrobi, na egzaminach nikt przy tobie stał nie będzie
21 kwi 16:00
Adamm: najpierw liczysz jedną całkę, potem drugą
nic wielkiego
21 kwi 16:06
g:
całka wewnętrzna od π/4 do π/2: −cos(xy)/y |π/4π/2 = cos(yπ/4) − cos(yπ/2)
całka zewnętrzna od 1 do 2: (4/y)*sin(yπ/4) | 12 − (2/y)*sin(yπ/2) | 12 =
= [2*sin(π/2) − 4*sin(π/4)] − [sin(π) − 2sin(π/2)] =
= 1 − 4*√2/2 − 0 + 2 = 3 − 2√2
21 kwi 16:09
g: ŹLE !
| | cos(yπ/4) | | cos(yπ/2) | |
pierwsza całka to |
| − |
| |
| | y | | y | |
z drugą będzie trudniej....
21 kwi 16:13
nieuk: jak bym wiedział jak ją rozwiązać to bym nie pisał wychodzi ∫[1/ycos((π/4)y)−1/ycos((π/2)y)]dy
i nie wiem co dalej z tym zrobić
21 kwi 16:14
nieuk: próbowałem tego wzoru ale sin(n*α)=2cosα*sin(n−1)*α−sin(n−2)*α ale to chyba nie to
21 kwi 16:18
Jerzy:
Tej całki raczej nie da się policzyć za pomocą całek elementarnych.
21 kwi 16:37