Rozwiąż równanie
Potrzebująca: Rozwiąż równanie:
| 2 | | 3 | |
| = 1 − |
| |
| 1 + 4sin24x | | 3 + 4sin24x | |
w przedziale <0, π>
Potrzebuję pomocy bo jak przekształcam go do czwartej potęgi i wstawiam nową literkę to
| | √6 | |
wychodzi z tego głupi wynik |
| i za nic nie wiem jak z tego wyznaczyć x |
| | 4 | |
21 kwi 15:30
Jerzy:
Podstaw od razu: t = 4sin2x i warunek: t ≥ 0
21 kwi 15:32
Jerzy:
Dostajesz równanie: t2 − t − 6 = 0 .... i licz dalej.
21 kwi 15:46
Jerzy:
| | 3 | | √3 | | √3 | |
Ostatecznie: sin2x = |
| ⇔ sinx = |
| lub sinx = − |
| |
| | 4 | | 2 | | 2 | |
21 kwi 15:49