matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
prawdopodobieństwo
aga:
zmienna losowa X przyjmuje wartości xk z prawdopodobieństwami pk=cq
k
, gdzie q>0, k=0,1,2... Znalezc stałą c. proszę o pomoc
21 kwi 14:28
Pytający:
Sprowadza się to do równania: cq
0
+cq
1
+cq
2
+...=1
http://matematykadlastudenta.pl/strona/728.html
∑(n=1 do
∞
)(cq
n−1
)=1 // zatem q<1, bo szereg jest zbieżny do 1 i q>0
c
=1
1−q
c=1−q
21 kwi 14:37