w ostroslupie prawidlowym czworokatnym
michałek: W ostrosłupie prawidlowym czworokatnym wysokosc sciany bocznej ma dlugosc 3√5 i tworzy z
wysokością ostrosłupa kąt α taki, że sin α= 2/√5. Oblicz pole powierzchni bocznej tego
ostrosłupa
Proszę o rozwiązanie tego zadania z obliczeniami
zaznaczylem na rysunku kąt i tego sinusa, i do pitagorasa powinnem wpisac
x2+22=(√5)2 ?
21 kwi 13:29
michałek: x wychodzi 1
21 kwi 13:31
Jerzy:
| x | |
| = sinα ... i teraz policz x |
| 3√5 | |
21 kwi 13:37
michałek: no ale z pitgorasa wyszlo mi wczesniej ze x2 = 1, to dobrze czy zle?
21 kwi 13:43
michałek: x=6?
21 kwi 13:45
Jerzy:

A do czego ci tu potrzebny Pitagoras ?
H − wysokość bryły
h − wysokość ściany bocznej
x − połowa krawędzi podstawy
21 kwi 13:46
michałek: to ja juz nic nie rozumiem, czyli x*√5=2*3√5
21 kwi 13:50
Jerzy:
Czyli: x = 6
Podstawa bryły ma krawędź: a = 2*x = 12
21 kwi 13:52
michałek: i teraz obliczyc pole powierzchni bocznej tylko tak?
21 kwi 13:58
michałek: Pb=4*pole trojkata
21 kwi 13:59
Jerzy:
Tak.
21 kwi 14:01
stifler: to Pb wynosi 36?
21 kwi 14:07
Jerzy:
| | 1 | |
Pb = 4* |
| *12*3√5 = .... |
| | 2 | |
21 kwi 14:11