pierwiastek z potęgą
chemiczny: Prosiłbym o pomoc w obliczeniu pierwiastka 3 stopnia
4x3=0.005
21 kwi 12:48
21 kwi 12:51
Adamm: | | 3√10 | |
lekka pomyłka, x= |
| |
| | 20 | |
21 kwi 12:52
Mariusz:
Chodzi ci o pisemne obliczenie pierwiastka ?
(10a+b)3=1000a3 +300a2b+30ab2+b3
(10a+b)3−1000a3=300a2b+30ab2+b3
(10a+b)3−1000a3=(300a2+30ab+b2)b
(10a+b)3−1000a3=((300a2+b2)+30ab)b
Widzimy że w przypadku pierwiastka trzeciego stopnia dzielimy liczbę pod pierwiastkiem
na trzycyfrowe grupy
Dzielimy liczbę pierwiastkowaną na trzycyfrowe grupy począwszy od przecinka (w lewo i prawo)
Wyciągamy pierwiastek trzeciego stopnia z tej grupy która jest najbardziej na lewo
Na boku wykonujemy takie działania potrajamy kwadrat aktualnego przybliżenia i dopisujemy
kwadrat ostatniej cyfry nowego przybliżenia
Do tego dodajemy składnik powstały z potrojenia aktualnego przybliżenia ,pomnożenia przez
ostatnią cyfrę nowego przybliżenia i dopisania na końcu zera
Tak utworzoną liczbę mnożymy przez ostatnią cyfrę nowego przybliżenia i odejmujemy od reszty
Wszystko to wynika z wzorów skróconego mnożenia i pozycyjnego zapisu liczby
21 kwi 13:26
5-latek: Mariusz tez jest metoda opisana jak wyciagac pierwiastek kwadratowy
czy ktos teraz tak oblicza ? Nie . Bierze kalkulator i liczy .
21 kwi 13:37
Mariusz:
Można wklepać do kalkulatorka tyle że proste kalkulatorki
pierwiastek kwadratowy jakoś policzą ale pierwiastek trzeciego stopnia już nie
Może się bateria rozładować itp
Poza tym kalkulatory mają zwykle ustaloną dokładność i co gdy będzie potrzebował
dokładniejszego przybliżenia ?
21 kwi 13:52
5-latek: Czesc

Musze spadac juz do pracy
Ale to jest tak samo jak z rownaniami
Nikt teraz (albo prawie nikt nie rozwiazuje rownan metoda falsi (sieczych) czy metoda
styczntch Newtona, nie mowiac o metodzie tablicowej rozwiazywania rownan stopnia trzeciego
Tak samo jest z tymi pierwiastkami (komputer obliczy .
21 kwi 14:00