funkcja wymierna
Agata: Wyznacz zbiór wszystkich wartości parametru m (m ∈ R), dla których dziedziną funkcji wymiernej
F(x) (3x +2)/ (m2 − 4)x + (m+2)x +1 jest zbiór wszystkich liczb rzeczywistych.
Jakis schemat jest na robienie takich typu zadań?
21 kwi 12:47
Jerzy:
Mianownik nie może przyjmować wartości zero.
21 kwi 12:51
Agata: czyli m=/ 2 v m=/ −2
i dalej mam wynzaczyc delte? czy nie , bo przy (m2 − 4) nie stoi x2 wiec ? ..
21 kwi 12:56
Jerzy:
Na pewno nie ma tam x2 ?
21 kwi 13:00
5-latek: Witaj
Jerzy 
Mialem pisac to samo ale przerwalo mi polaczenie
tak sie zastanawialem po co pisala o delcie skoro nie ma
jesli nie ma to
i mianownik ≠0
21 kwi 13:10
Jerzy:
Witaj

Ja podejrzewam,że tam jest x
2.
21 kwi 13:11
5-latek: Ja tez i wtedy
a>0 i Δ<0
21 kwi 13:12
Jerzy:
Czemu a > 0 ?
21 kwi 13:12
5-latek: Bo wtedy parabola bedzie nad osia OX
21 kwi 13:14
5-latek: czy cos mysle zle ?
21 kwi 13:15
Adamm: ale może być pod osią, w czym to przeszkadza?
a≠0
21 kwi 13:17
Adamm: "a≠0"
też nie koniecznie
trzeba zbadać co i jak kiedy a=0
21 kwi 13:18
Jerzy:
Jeśli tam jest rzeczywiście x2, to musi jeszcze sprawdzić,
co sie dziej dla m = 2 oraz m = −2
21 kwi 13:19
Jerzy:
A no właśnie, dokładnie tak.
21 kwi 13:19
5-latek: czyli moze byc pod osia OX tez .
Ale jak na razie autorka sie przyczaila i pewnie poczeka jeszcze z 10 postow zanim napisze cos
.
czesc
Adamm
21 kwi 13:22
Jerzy:
Przecież mianownik może być też ujemny.
21 kwi 13:23
Adamm: cześć 5−latek
21 kwi 13:24
Agata: Nie nie ma tam x2 patrzyłam , bo przepisywalam z książki
21 kwi 21:05