Oblicz na ile różnych sposobów można rozmieścić cztery
lala: Oblicz na ile różnych sposobów można rozmieścić cztery ponumerowane kule w czterech
ponumerowanych szufladach, tak aby w każdej szufladzie były co najwyżej dwie kule.
21 kwi 12:14
Adamm: rozpatrujemy zdarzenie przeciwne, na ile sposobów można rozmieścić
te kule tak by w jednej z szuflad było ich co najmniej 3
|Ω|=4
4=256
|A|=240
21 kwi 12:37
Pytający:
Adamm, raczej:
| | | | | | | |
|A'|= | + | =52 // wybieramy 3 kule z 4, 1 z 4 szuflad dla wybranych 3 |
| | | |
kul i wybieramy 1 z 3 szuflad dla pozostałej kuli bądź wybieramy 1 z 4 szuflad dla wszystkich
kul
|A|=204
21 kwi 15:25
Adamm: Pytający, ok
zapomniałem o tym
ale wyszedłeś o krok naprzód, nikt nic nie mówił o prawdopodobieństwie
21 kwi 16:03
Pytający:
Też racja.
21 kwi 16:28