Przez punkt A=(1,-6) poprawodzono prostą m...
stifler: Przez punkt A=(1,−6)poprowadzono prostą m prostopadlą do prostej l o równaniu 4x+3y+14=0.
Prosta k ma równanie y=3/4x−1/2
a) oblicz współrzędne pozostałych wierzchołkow czworokata ABCD, ktorego boki zawieraja sie w
prostych k,l,m oraz w osi x.
21 kwi 12:03
Jerzy:
Prosta m ma równanie:
| | 3 | |
−6 = |
| *1 + b .... i oblicz b. |
| | 4 | |
21 kwi 12:14
5-latek: Bx−Ay+c=0
3*1−4*(−6)+C=0
27+C=0 ⇒C=−27
3x−4y−27=0 (postac ogolna
21 kwi 12:36
stifler: i co mam dalej zrobic jak mam postac ogolna?
21 kwi 12:43
5-latek: Pokazalem tylko inny sposob na wyznaczenie rownania prostej prostopadlej i przechodzacej przez
punkt do innej prostej
Jak masz prosta w postaci ogolnej (Ax+By+C=0) to zamien ja na postac kierunkowa y=ax+b
czyli z rownania 3x−4y−27=0 wyznacz y
−4y= −3x+27
4y= 3x−27
21 kwi 13:47
5-latek: Zauwaz ze masz prosta l w postaci ogolnej a nie kierunkowe
l 4x+3y+14=0 gdzie A=4 B=3
Wektor prostopadly do tej prostej ma wspolrzedne [3 −4]
Wiec rownanie prostej prostopadlej i przechodzacej przez dany punkt bedzie mialo postac
Bx−Ay+C1=0
Do tego rownania wstawiasz ws[polrzedne punktu
3*1−4*(−6)+C1=0
wyznaczasz C1 (wyraz wolny i masz rownanie prostej prostopadlej
Mozesz zrobic tez tak jak Jerzy
21 kwi 13:56
stifler: dzieki
21 kwi 14:04
stifler: a jak dokonczyc sposobem Jerzego? b wyszlo −6,75
21 kwi 14:38