Funkcja f jest okreslona wzorem
lala: Funkcja f jest określona wzorem f(x)=13x3 − 2x. Wyznacz współrzędne wszystkich punktów, w
których przecinają się styczne do wykresu funkcji f nachylone do osi OX pod takim kątem,
którego sinus jest równy 2√55
21 kwi 11:48
lala: nie wiem jak sie za to zabrać
21 kwi 14:12
Jerzy:
1) Oblicz tgα
2) Policz pochodną
3) f'(x) = tgα
4) Wyznacz punkty styczności
5) Napisz równania stycznych
6) Znajdź punkty ich przeciecia.
21 kwi 14:15
piotr: | | 2√5 | | sinα | |
sinα = |
| ⇒ tgα = |
| = 2 |
| | 5 | | √1−sin2α | |
f'(x) = x
2 − 2
x
2 − 2 = 2 ⇔ x = −2 ∨ x = 2
f(−2) = 4/3
f(2) = − 4/3
punkty: (−2; 4/3), (2; −4/3)
21 kwi 14:20
piotr:
21 kwi 14:24
Jerzy:
Jescze są dwie styczne, bo: cosα = +/− √1 − sin2α
21 kwi 14:27
piotr: jeszcze dla tgα=−2 mamy punkt (0,0) styczna y = − 2x
21 kwi 14:30
piotr: styczna w x=−2 jest y = 2x + 16/3
styczna w x= 2 jest y = 2x − 16/3
21 kwi 14:31