optymalizacja
wojtek: jak się oblicza największe/najmniejsze pole, objętość? chodzi mi o optymalizacje i pochodne
może mi ktoś napisać krop po kroku co sięrobi?
21 kwi 11:31
Jerzy:
Po prostu szuka się ekstrama danej funkcji jednej zmiennej.
21 kwi 11:40
wojtek:

ekstrema to liczmy po prostu f'(x) i ekstrema to miejsca zerowe?
np f(x)=x
3−6x
2+9x na przedziale <2;4>
f'(X) = 3x
2−12x+9
3(x−1)(x−3) =0
i potem liczmy wartosc funkcji od minimum lokalne, maksimum lokalne i z koncow przedzialu?
21 kwi 11:52
Jerzy:
Szukamy punktów, w których zeruje się pochodna.Potem sprawdzamy, czy pochodna
zmienia znak w tych punktach, a jeśli tak, to w tych punktach mamy ekstremum.
21 kwi 11:55