kombinatoryka
Maryla27: Ile jest wszystkich dwudziestocyfrowych liczb zapisanych z użyciem tylko cyfr {0,1,2,3,4} i w
których suma cyfr jest równa 6.
1|11111
1|2111
1|221
1|41
2|1111
2|211
2|22
2|4
4|11
4|2
Muszę policzyć na piechotę. Czy to są wszystkie możliwości.
Jak podstawiam n=20 i k=6 do wzoru na kombinacje z powtórzeniami to wychodzi, że czegoś tutaj
brakuje. Proszę o pomoc.
21 kwi 11:29
Adamm: gdzie jest 3?
21 kwi 11:50
Maryla27: Przepraszam, zbiór {0,1,2,4} bez 3.
21 kwi 11:57
Adamm: wygląda w porządku
21 kwi 12:06
Maryla27: Bardzo dziękuję.
21 kwi 12:12
Maryla27:
n=20
k=6
Wzór na kombinacje z powtórzeniami do tego zadania jest inny niż
Jaki?
Proszę o pomoc.
21 kwi 13:05
Maryla27: Ponawiam prośbę.
21 kwi 15:26
Maryla27: Nie mogę znaleźć wzoru, żeby wyszedł ten sam wynik. Męczę się z tym zadaniem od wczoraj.
21 kwi 17:02
Maryla27: To jaki jest ten wzór ?
21 kwi 20:33
Pytający:
| | | | | |
Wzór na kombinacje z powtórzeniami to | , a nie | . |
| | | |
https://pl.wikipedia.org/wiki/Kombinacja_z_powt%C3%B3rzeniami
Gdybyś mogła użyć cyfr {0,1,2,3,4,5,6}, wtedy wystarczyłoby policzyć 5 elementową (bo ustawiasz
jedynkę na pierwszej pozycji, aby nie było tam zera) kombinację z powtórzeniami ze zbioru 20
elementowego:
Możesz jednak użyć tylko {0,1,2,4}, zatem używając na siłę kombinacji z powtórzeniami, można by
policzyć to tak (acz bardziej intuicyjne jest rozwiązanie
Adamma):
Rozważmy 3 przypadki (gdzie pierwsza cyfra jest ustalona):
1) 1|x
1x
2...x
19
x
1+x
2+...+x
19=5, x
i∊{0,1,2,4}
| |
− uwzględnia to trójkę i piątkę na różnych miejscach, więc trzeba odjąć te |
| |
przypadki
| |
− na tylu miejscach może być piątka (zera na 18 pozostałych) |
| |
| | |
− na jednym miejscu trójka, na pozostałych 18 mamy (2 jedynki, 16 zer) lub |
| |
(1 dwójka,17 zer), czyli właśnie taka kombinacja z powtórzeniami
2) 2|x
1x
2...x
19
x
1+x
2+...+x
19=4, x
i∊{0,1,2,4}
| |
− uwzględnia przypadki z trójką, więc trzeba to odjąć |
| |
| | |
− na tyle sposobów można ustawić trójkę i jedynkę |
| |
3) 4|x
1x
2...x
19
x
1+x
2+...+x
19=2, x
i∊{0,1,2,4}
| | | |
= | − tu niczego odejmować nie trzeba, możemy użyć {0,1,2} |
| | |
Ostatecznie:
https://www.wolframalpha.com/input/?i=(23+choose+5)-19(1%2B(19+choose+2))%2B(22+choose+4)-19*18%2B(20+choose+2)
21 kwi 20:33
Maryla27: Doczekałam się

Bardzo, bardzo dziękuję.
21 kwi 20:56
Pytający:
Można też policzyć w ten sposób:
https://www.wolframalpha.com/input/?i=(24+choose+5)-1-19-19-(21+choose+3)-19*(20+choose+2)%2B19
| |
// tyle mamy liczb dwudziestocyfrowych o sumie cyfr 6 |
| |
−1 // przypadek 6*10
19 (6 i 19 zer)
−19 // na pierwszej pozycji piątka, na jednej z pozostałych 19 pozycji jedynka
−19 // na pierwszej pozycji jedynka, na jednej z pozostałych 19 pozycji piątka
| | | |
− | // na pierwszej pozycji trójka, suma pozostałych 19 cyfr równa 3 |
| | |
| | | |
−19* | // na jednej z 19 pozycji (poza pierwszą) trójka, na pierwszej co najmniej 1, więc |
| | |
na pozostałe 19 pozycji (poza tą z trójką) dorzucamy "dwa oczka"
+19 // w obu powyższych wyrażeniach odjęliśmy przypadki trójka na pierwszym miejscu i trójka na
jednym z pozostałych, takich przypadków jest 19, więc dodajemy to, aby w ostatecznym
rozrachunku było odjęte jednokrotnie
21 kwi 21:02
Pytający:
I proszę bardzo.
21 kwi 21:05
Maryla27: Nareszcie coś mi się rozjaśnia w tym temacie.

Cieszę się.
21 kwi 21:08