Ze zbioru liczb 1 2 3 4 5 6 7 losujemy bez zwracania 2 cyfry, pierwsza jest cyfr
Dawid: Ze zbioru liczb 1 2 3 4 5 6 7 losujemy bez zwracania 2 cyfry, pierwsza jest cyfra jednosci,
druga dziesatek. Oblicz prawdopodobienstwo liczb podzielnych przez 3 lub 5.
21 kwi 11:20
Maryla27: " prawdopodobienstwo

? liczb podzielnych przez 3 lub 5"
Co ma być podzielne przez 3 lub 5?
suma liczb, iloczyn liczb?
21 kwi 11:55
Dawid: Wybierasz najpierw jedna cyfre, potem druga i ta pierwsza jest jednoscia, druga dziesiatka.
Powstała liczba jest dwucyfrowa i ma byc podzielna przez 3 lub 5.
21 kwi 11:56
Jerzy:
1) Ile liczb utworzymy ?
2) Ile jest podzielnych przez 3 ?
3) Ile jest podzielnych przez 5 ?
4) Ile jest podzielnych przez 3 i przez 5 ?
21 kwi 12:05
Dawid: Nadal nie wiem jak to zrobić, chodzi o liczby podzielne przez 3 i 5 jednocześnie, czy odzielnie
trzeba to zsumować? proszę o rozwiązanie, bardzo proszę
21 kwi 15:30
Jerzy:
|Ω| = 7*6
Podzielne przez 3: = (1,2)(1,5)(2,4)(2,7)(3,6)(4,5)(5,7) = 14 ( bo mozemy zmienić kolejność
cyfr)
Podzielne przez 5: = (1,5)(2,5)(3,5)(4,5)(6,5) = 5
Razem: 14 + 5 = 19
Odejmujemy powtarzajace sie: (1,5)(4,5) = 2
19 − 2 = 17
21 kwi 15:41
Maryla27: 1) Ω = 7 * 6 = 42
2) podzielne przez 3:
12, 15, 21, 24, 27, 36, 42, 45, 51, 54, 57, 63, 72, 75 lub w odwrotnej kolejności
14 * 2 = 28 liczb
3) podzielne przez 5: 15, 25, 35, 45, 65, 75
5 liczb
28+6=34
4) Podzielne przez 3 i 5 (przez 15): 15, 45, 75 odejmujesz, bo powtarzają się.
|A| = 34 − 3 = 31 liczb
Mam nadzieję, że nie pomyliłam się.
21 kwi 15:52
Maryla27: Oczywiście, że się pomyliłam.
21 kwi 15:53
Jerzy:
Skąd masz 28 , skoro jest ich 14 ?
21 kwi 15:56
Maryla27: 2 razy policzyłam podzielne przez 3.
2) podzielne przez 3:
12, 15, 21, 24, 27, 36, 42, 45, 51, 54, 57, 63, 72, 75
14 liczb
3) podzielne przez 5: 15, 25, 35, 45, 65, 75
6 liczb
14+6=20
Podzielne przez 3 i 5 (przez 15): 15, 45, 75 odejmujesz, bo powtarzają się.
|A| = 20 − 3 = 17 liczb
21 kwi 16:00
Jerzy:
Ja też mam drobny błąd: (1,5)(2,5)(3,5)(4,5)(6,5)(7,5) = 6 liczb.
21 kwi 16:04
Maryla27: 
ale ze wynik OK
21 kwi 16:05
Jerzy:
... ale mimo wszystko z błedem
21 kwi 16:05
Dawid: Czyli te, ktore sa podzielne przez 3 i 5 jednoczesnie to odejmuje, bo chodzi tylko o te, ktore
pojedynczisa podzielne przez 3 lub 5, zgadza sie?
22 kwi 10:05
Maryla27:
A= {12, 15, 21, 24, 27, 36, 42, 45, 51, 54, 57, 63, 72, 75,
15, 35, 65}
W I rzędzie podzielne przez 3
W II rzędzie podzielne przez 5 (bez 15,,45, 75) bo już są policzone w I rzędzie
|A|=17
22 kwi 12:17
Maryla27:
|A1|=14 podzielne przez 3
|A2|=6 podzielne przez 5
|A1 ∩ A2|={(15),(45),(75)} część wspólna zbiorów A1, A2
|A| = |A1|+|A2|−|A1 ∩ A2| = (14+6)−3= 17
22 kwi 12:32