x | ||
= ∫ | dx .... i teraz podstaw: x2 = t ; 2xdx = dt | |
x4 + x2 |
x | 1 | ||
= | |||
x4 + x2 | x3 + x |
1 | 1 | |||
Po podstawieniu masz | ∫ | dt | ||
2 | t*(t − 1) |
A | B | 1 | ||||
Rozkładasz: | + | = | ||||
t | t − 1 | t(t − 1) |
A | Bx +C | |||
A jeśli nie chcesz podstawienia, to rozkładasz: | + | |||
x | x2 + 1 |
1 | 1 | 1 | |||
= | − | ||||
x2(x2+1) | x2 | x2+1 |
1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | |||||||
= | ( | − | ) = | − | + | ||||||||
x2(x+1) | x | x | x+1 | x2 | x | x+1 |
1 | 1 | x | |||
= | − | ||||
x(x2+1) | x | x2+1 |
1 | 1 | 1 | |||
= | − | ||||
x2(x2+1) | x2 | x2+1 |
1 | 1 | x | |||
= | − | ||||
x(x2+1) | x | x2+1 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |