Prędkość/droga/czas
cezar: Brodzik o pojemności 3600 litrów napełniono wodą za pomocą węża ogrodowego. Gdyby zastosować
wąż o większej średnicy, przez który przepływa 5 litrów wody na minutę więcej, napełnianie
zakończyłoby się o dwie godziny szybciej. Ile trwało napełnianie brodzika?
S
A = 3600
S
B = 3600
| | 1 | |
VB = VA + 5 (zamieniłem to później na |
| bo 5 min to 1/12 godziny) |
| | 12 | |
t
B = T
A − 2
{ S
A = 3600
| | 1 | |
{ SB = (VA + |
| )(TA − 2) |
| | 12 | |
{ S
A = 3600
| | 1 | | 1 | |
{ SB = (VA*VB + |
| tA − 2VA − |
| ) |
| | 12 | | 6 | |
{ V
A * t
A = 3600
| | 1 | | 1 | |
{ 3600 = 3600 + |
| tA − 2VA − |
| |
| | 12 | | 6 | |
{ V
A * t
A = 3600
| | 1 | | 1 | |
{ 0 = |
| tA − 2VA − |
| |
| | 12 | | 6 | |
{ S
A = 3600
| | 1 | | 3600 | | 1 | |
{ 0 = |
| tA − 2* |
| − |
| |
| | 12 | | tA | | 6 | |
{ S
A = 3600
| | 1 | | 7200 | | 1 | |
{ 0 = |
| tA − |
| − |
| /*12 |
| | 12 | | tA | | 6 | |
{ S
A = 3600
| | 86400 | |
{ 0 = tA − |
| − 2 /tA |
| | tA | |
{ S
A = 3600
{ 0 = t
A2 − 86400 − 2 t
A
No i liczę z tego deltę, wychodzi ogromna: 345604
pierwiastek z delty: 587,88
(t
2 od razu odrzuciłem bo ujemne)
i ten wynik jest w minutach więc
dzielę na 60 i wychodzi: 4.9, a wynik ma wyjść 6
Wynik ma wyjść 6 godzin (czas trwania napełniania)
W którym miejscu robię błąd

21 kwi 02:33
powrócony z otchłani:
5litrow na minute to nie bedzie 1/12 na godzine ... tylko 5*60 na godzine
21 kwi 08:38
Jerzy:
Nie baw się w 1/12 godziny, tylko podstaw: VB = VA + 300 i wszystko ładnie i prosto wychodzi.
21 kwi 08:38
piotr: pomieszałeś jednostki:
3600 to litry
i predkość przepływu 5l/min = 300l/h
czas w godzinach, prędkość przepływu w l/h
V*t=3600
(V+300)(t−2)=3600 ⇒ t = 6h, V = 600 l/h
albo:
czas w minutach; prędkość przepływu w l/min
V*t=3600
(V+5)(t−120)=3600 ⇒ t = 360 min, V = 10 l/min
21 kwi 08:58