montoncizosc
halko: | | x+9 | | x+9 | | x+9 | |
Dana jest funkcja = x+9+ |
| + |
| + |
| +... wyznacz przedzialy |
| | x+1 | | (x+1)2 | | (x+1)3 | |
monotniczosci i ekstreama tej funkcji.
e.
20 kwi 23:26
Janek191:
| | 1 | |
Jeżeli I |
| I < 1, to |
| | x + 1 | |
| | x +9 | | x +9 | | (x + 9)*(x +1) | | 1 | |
f(x) = |
| = |
| = |
| = x + |
| + 10 |
| | | | | | x | | x | |
20 kwi 23:50
halko: ale w jaki sposob wyznaczyles ta funkcje? skad wzielo sie ze x+9 jest podzielne przez
20 kwi 23:56
Lubięliczyć: Skorzystał tutaj ze wzoru na sumę ciągu zbieżnego.
S=a1/1−q.
Właśnie dlatego pierwszym krokiem było zapisanie tej nierówności
|q|<1, ponieważ to jest warunek zbieżności.
20 kwi 23:59
halko: ok dzieki wielkie
21 kwi 00:06