Oblicz pole całkowite bryły (+rysunek)
Dziedzinomaniak: Krawędź boczna ostrosłupa prawidłowego sześciokątnego ma długość 4cm, a kąt płaski przy
wierzchołku
miarę 45°.
Oblicz pole powierzchni całkowitej tej bryły.
20 kwi 23:06
Janek191:

2 α = 45
o
α = 22,5
o
Mamy
| | √2 − √2 | |
r = 4 sin 22,5o = 4* |
| = 2 √2 − √2 |
| | 2 | |
więc r
2 = 4*( 2 −
√2) = 8 − 4
√2
oraz
h
2 = 4
2 − r
2 = 16 − ( 8 − 4
√2) = 8 + 4
√2 = 4*(2 +
√2}
h = 2
√2 + √2
a = r
h
b2 = 4
2 − ( 0,5 a)
2 = 16 − 2 −
√2 = 14 −
√2
h
b =
√14 − √2
zatem
| | a2 √3 | |
Pc = Pp + 6* 0,5 a*hb = 6* |
| + 3 a*hb = |
| | 4 | |
= 1,5*(8 − 4
√2)
√3 + 3*(2
√2 − √2)*(2
√2 + √2) =
= 12
√3 − 6
√6 + 3*( 4*
√2) = 12
√3 − 6
√6 + 12
√2 = 6*( 2
√3 −
√6 + 2
√2)
jak się nie pomyliłem.
20 kwi 23:40
Janek191:
Jednak się pomyliłem − źle wstawiłem za h
b
20 kwi 23:53
Eta:
21 kwi 00:10