Kąt alfa
Ada: Uzasadnij, bez pomocy tabeli z wartościami funkcji trygonometrycznych, że nie istnieje kąt
ostry α, dla którego tgα=4 i sinα=0,4.
Proszę o pomoc.αα
20 kwi 21:34
Adamm: tgα=4 ⇒ sinα=4cosα ⇒ cosα=0,1
(0,1)2+(0,4)2≠1
20 kwi 21:38
Eta:
| | 4k | | 4 | |
sinα= |
| = |
| ≠0,4 |
| | √17k | | √17 | |
to taki kąt α nie istnieje
20 kwi 21:44
Ada: nie jestem w stanie dociec skąd się wzięło √17
20 kwi 21:50
Eta:
Z twierdzenia Pitagorasa
k>0
c2=(4k)2+(1k)2 ⇒ c2=17k2 ⇒ c=√17k
20 kwi 21:53
Ada: dziękuje
20 kwi 21:54
Eta:
20 kwi 21:57