Prawdopodobieństwo
Zdzisław: Losujemy jedną liczbe spośród liczb czterocyfrowych, w ktorych zapisie użyto cyfr: 1,2,3,4 i
cyfry te sie nie powtarzają. oblicz prawdopodobienstwo, ze to bedzie liczba parzysta.
|Ω|=4*3*2*1=4!=24
A−wylosowano liczbę parzystą
A={xxx2,xxx4}
|xxx2|−(na pierwszym miejscu wybieram jedną z 3 liczb {4,3,1}, potem jedną z dwóch, jedną z
jednej xD, a na koncu dwojka sama)
|xxx2|−3*2*1*1=3!=6
|xxx4|−(analogiczna sytuacja)−3*2*1*1=3!=6
|A|=2*6=12
Czy moje rozumowanie jest poprawne?