Trygonometria
Staś : Oblicz tgx
Tgx*cos2x − 8cos2x + tg x + 4 =0
20 kwi 20:37
Staś : Proszę o pomoc
20 kwi 20:46
tangens:
Sprawdź treść zadania
20 kwi 20:49
Mila:
Napisz treść, tak jak pisze w książce.
20 kwi 20:50
Staś : To jest treść
20 kwi 20:59
Mila:
| | 1−tg2x | | 1−tg2x | |
tgx* |
| −8* |
| +tgx+4=0 |
| | 1+tg2x | | 1+tg2x | |
tgx=t
| | 1−t2 | | 1−t2 | |
t* |
| −8* |
| +t+4 =0 /*(1+t2) |
| | 1+t2 | | 1+t2 | |
t*(1−t
2)−8*(1−t
2)+t+t
3+4*(1+t
2)=0
t−t
3−8+8t
2+t+t
3+4+4t
2=0
12t
2+2t−4=0
Δ=4+16*12=196
| | −2−14 | | 2 | | 1 | |
t= |
| =− |
| lub t= |
| |
| | 24 | | 3 | | 2 | |
================
20 kwi 21:33
Staś : Dziękuję
20 kwi 21:51
Mila:
20 kwi 21:52