(Prawdopodobieństwo) Nadajnik wysyła tylko trzy rodzaje ciągów liter
Marcin: Nadajnik wysyła tylko trzy rodzaje ciągów liter: XXX, YYY i ZZZ odpowiednio z
prawdopodobieństwami 610, 310 i 110 . Litery są nadawane niezależnie od siebie.
Prawdopodobieństwo prawidłowego odbioru każdej litery jest równe 0,8. Na skutek zakłóceń np.
litera X może zostać odebrana jako Y lub Z − w każdym wypadku prawdopobieństwo błędnego
odbioru jest równe 0,1. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia:
a) odebrano sygnał XXX
b) odebrano sygnał ZYY
20 kwi 19:56
Adamm: Marcin, a co się dzieje dla tej 0,1 szansy gdy sygnał nie jest odbierany ani jako
Y lub Z ani jako X
20 kwi 19:59
Marcin: Treść zadania przepisałem słowo w słowo. Wydaje mi się że chodzi o to, że sygnał odebrany jest
zawsze jako jedna z liter, 0.8 jako poprawna, 0.1 jako jedna z dwóch pozostałych i 0.1 jako
druga z dwóch pozostałych
20 kwi 20:01
Adamm: załóżmy że tak jest
a) P(A)=0,6*0,8+0,3*0,13+0,14=0,4804
mam nadzieję że z drugim sobie już poradzisz
20 kwi 20:04
Adamm: nie, jednak pomyłka
P(A)=0,6*0,83+0,3*0,13+0,14=0,3076
20 kwi 20:09