fds
Kot: Jak zapisać wyrażenie
bez użycia minusa przed sinusem?
20 kwi 19:47
Adamm: funkcja sinx jest nieparzysta
jeśli funkcja f jest nieparzysta to
f(−x)=−f(x)
zatem −sin(x−π/3)=sin(π/3−x)
20 kwi 19:49
Kot: | | π | |
A zapis np. sin( |
| −x) z jakimi zapisami jest tożsamy? |
| | 3 | |
20 kwi 20:08
Kot: I jeszcze proszę o pomoc ze zwinięciem wyrażenia:
| 2n | | 2n | | 2n | | 2n | | 2n | | 2n | | 2n | | 2n | |
| − |
| + |
| − |
| + |
| − |
| + |
| +...+ |
| |
| 1*2 | | 2 | | 2 | | 3 | | 3 | | 4 | | 4 | | (n−1)n | |
20 kwi 20:18
Kot: pomocy
20 kwi 20:31
Kot: pomooocy
20 kwi 20:43
Kot: help
20 kwi 20:50
Adamm: jak chcesz pomocy to chyba wypada to porządnie zapisać?
20 kwi 20:51
Kot: To zwinięcie tego szeregu to nie wiem jak się za to zabrać (to zadanie, aby uprosićić to)
i mam takie zadanie.
| | 1 | | √3 | |
Funkcję y=− |
| sinx + |
| cosx można zapisać w postaci: |
| | 2 | | 2 | |
i są ABCD a odpowiedź to y= sin(x+{2}{3}π)
| | π | |
A ja dochodzę do postaci sin( |
| −x) |
| | 3 | |
20 kwi 21:02
Adamm: jest ok
sin(π−x)=sinx
zapisz ten szereg porządnie
20 kwi 21:07
Kot: aaa.. wychodzi rzeczywiście...
Adamm.. nie wiem ile Ty zrobiłeś tych zadań, że od razu zauwazłeś, że źle przepisałem, trochę
chore
| 2n | | 2n | | 2n | | 2n | |
| + |
| + |
| +...+ |
| |
| 1*2 | | 2*3 | | 3*4 | | (n−1)n | |
20 kwi 21:15
Adamm: trochę chore że ty tego nie zauważyłeś
jak chcę się zabrać za zadanie, a coś takiego widzę, to od razu mi się odechciewa
ale nieważne...
zajmijmy się samą sumą
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| + |
| + |
| +...+ |
| |
| 1*2 | | 2*3 | | 3*4 | | (n−1)*n | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
zauważmy że |
| = |
| − |
| |
| | (n−1)*n | | n−1 | | n | |
zatem sama suma równa się
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
(1− |
| )+( |
| − |
| )+( |
| − |
| )+...+( |
| − |
| )=1− |
| |
| | 2 | | 2 | | 3 | | 3 | | 4 | | n−1 | | n | | n | |
dla pewności powinno się do wykazać indukcyjnie
dla n=2 mamy 1/2, ok
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| + |
| + |
| +...+ |
| =1− |
| |
| 1*2 | | 2*3 | | 3*4 | | (n−2)*(n−1) | | n−1 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
1− |
| + |
| =1− |
| zatem na mocy indukcji wzór faktycznie jest prawidłowy |
| | n−1 | | (n−1)n | | n | |
ostatecznie wzór to 2n−2
20 kwi 21:23
Kot: Dla n = 2 mam 1/2
Do tego momentu rozumiem i bardzo dokładnie to wykazałaś, lecz nie rozumiem przedostatniej
linijki, nie wiem dlaczego tam zmieniłeś ostatnie wyrażenie z 1/(n−1)n na 1/(n−2)(n−1)
| | 1 | |
I skoro wyszło Ci 1− |
| to jak z tego zrobiłeś 2n−2? |
| | n | |
20 kwi 21:34
Kot: aaa, bo tam było wyłączone 2n przed początkiem
20 kwi 21:35
Kot: Ok, wiec wynik rozumiem, lecz nie rozumiem przedostatniej linijki
20 kwi 21:35
Adamm: 2n*(1−1/n)=2n−2
mówiłem, zajęliśmy się samą sumą podaną powyżej, bez 2n
zamieniłem 1/[(n−1)n] na 1/[(n−2)(n−1)] ponieważ przeprowadzałem dowód indukcyjny, by
upewnić się że wzór jest poprawny
20 kwi 21:36
Kot: Z zechciałbyś powiedzieć co to w takim przypadku dowód indukcyjny i dlaczego taki krok był
niezbędny?
20 kwi 21:47
Adamm: był niezbędny ponieważ redukując wyrazy, nie było to do końca prawidłowe podejście
jeśli nie znasz indukcji to to pomiń
20 kwi 21:52
Kot: Ok, niemniej dziękuję bardzo

.
Za to kompletnie nie wiem jak się zabrać.
| | 1 | |
Liczba x ∊(0;π/2) spełnia warunek cos2x = |
| . Wynika stą, że: |
| | 3 | |
A. x> π/4 B. x<π/6 C. cos
2x = 2/3 D. sin
2x = 2/3
20 kwi 21:55
Adamm: cos2x=2cos2x−1
odp. C
20 kwi 21:56
Kot: 
To było tak obvious. Dzięki za wszystko Adamm.
A tak, gdybyś miał odrobine za dużo czasu, bo jednak te sumy nie dają mi spokoju, nie da się
tego zrobić ze wzoru na sume szeregu bez indukcji?
20 kwi 22:02
Adamm: nie ma czegoś takiego jak wzór na sumę szeregu
20 kwi 22:02
Kot: Suma wyrazów nieskończonego ciągu geometrycznego.
20 kwi 22:05
Adamm: nie da się
20 kwi 22:25