liczby
Andrzej: Wykaż, że liczba 5 14 + +5 15 + 5 16 jest podzielna przez 31 . tylko z wyjasnieniem
bym prosił
20 kwi 19:20
Adamm: wyjmij 514 przed nawias
np. 514+520=514*(1+56)
20 kwi 19:21
pawjan: Wyciagasz 5 do 14 i w nawiasie bd 31
20 kwi 19:21
Eta:
"wyjąć " można ......

"wyciągnąć" można....

Piszemy poprawnie :
wyłączamy przed nawias
20 kwi 19:23
Andrzej: czy mozna jeszcze prosciej, tak bym zrozumial ?
20 kwi 19:26
Mila:
5 14 +515 + 516=
=514+514*5 +514*52= [514=a − podstawienie]
=a+5a+25a=31 *a=31*514
20 kwi 20:18