układ
Adamm: x+y+z=2
x2+y2+z2=14
x3+y3+z3=20
jak można taki układ równań rozwiązać wielomianami symetrycznymi?
20 kwi 19:09
Adamm: ok, już wiem
20 kwi 19:20
Mariusz:
Adam przydałby się jakiś algorytm do wyrażania wielomianów symetrycznych
przez wielomianów symetryczne podstawowe
Chociaż tutaj masz sumy potęg i są na to wzory Newtona
Patrzyłeś do tego rozdziału książki Sierpińskiego ?
http://matwbn.icm.edu.pl/ksiazki/mon/mon11/mon1109.pdf
20 kwi 20:43
Adamm: patrzyłem, ale dziękuję
20 kwi 20:43
Mariusz:
Jeżeli chodzi o efektywny sposób wyrażania wielomianu symetrycznego przez wielomiany
symetryczne podstawowe to nie znam takiego
Jedyny jaki znam to tylko zgadywanie jakie wielomiany pomnożyć a jakie odjąć
np jeśli chcesz wyeliminować wyrazy postaci x3y2z
to odejmujesz iloczyn wielomianów p3p2p1
Wielomiany p0, p1, p2,...,pn to te które występują oprócz
współczynników wielomianu we wzorach Vieta
Jak masz dany wielomian to musisz się zastanowić jakie wyrazy najpierw powinieneś wyeliminować
Ciekaw jestem czy istnieje jakiś bardziej efektywny algorytm
20 kwi 21:16