granice
ersia: Nie rozumiem jednej kwestii proszę o wyjaśnienie : lim
5nn= lim5=5 ale chyba mogę to też
tak rozpisać
lim
5nn = lim
1n * lim5n = 0 * lim5n=0 proszę o wskazanie błędu w tym co napisałam

gdzieś pewnie jest głupi błąd..z tym lim to chodzi o granicę ciągu tylko nie wiem jak
zrobić na dole znaczek n→
∞
20 kwi 18:45
Adamm: nie wolno tak robić
to działa tylko wtedy gdy oba ciągi mają skończone granice
20 kwi 18:48
ersia: lim 5nn= lim5=5 ... a to jest dobrze czy nie?
20 kwi 18:52
Adamm: to jest w porządku
20 kwi 18:53
ersia: okej dzięki
20 kwi 18:56
ersia: a czy lim
8√nn mogę rozpisać jako lim
1n * lim8
√n =0 ... dopiero zaczynam te tematy
i nie wiem jak rozpoznawać kiedy ciąg ma skończoną granicę i kiedy mogę to tak ropisywać a
kiedy nie
20 kwi 19:50
Adamm: nie, lim 8√n = ∞
20 kwi 19:52
20 kwi 19:54
ersia: ooo faktycznie , czyli lim 8√n=lim1√n * lim8=0 ... dobrze myślę ?
20 kwi 20:02
Adamm: | | 8√n | |
lim |
| powinno być na początku |
| | n | |
tak
20 kwi 20:04
ersia: tak tak , pomyłka , jeszcze raz dziękuję
20 kwi 20:06