fsf
XXXaa: W urnie jest 6 kul białych, 14 czerwonych i 6 zielonych. Wyjmujemy losowo jedną kulę .Oblicz
prawdopobienstwo , że będzie to kula czerwona lub zielona
20 kwi 18:42
Ybi: to tak najprościej. 14+6=20 − czerwone i zielone razem to jest nasze |A|
14+6+6=26 − wszystkie kule to jest nasze |Ω|
ze wzoru |A|/|Ω|= P wyliczamy P czyli 20:26=10/13
20 kwi 18:45
Wlodi : 6+6+14=26
Prawdopodobieństwo że to będzie czerwona: 14:26x100%=0.53x100%=53%
Prawdopodobieństwo że to będzie ciepło zielona: 6:26x100%=0.23x100%=23%
Pozdrawiam
20 kwi 18:48
Mila:
6B,14C,6Z
26 kul
C− wylosowano kulę czerwoną
Z− wylosowano kulę zieloną
| | 14 | | 6 | | 20 | | 10 | |
P(C∪Z)=P(C)+P(Z)−P(C∩Z)= |
| + |
| −0= |
| = |
| |
| | 26 | | 26 | | 26 | | 13 | |
20 kwi 19:08