Cześć!
nie zostanę matematykiem: Ciąg (x; 2x+3; 4x+3) jest geometryczny. Pierwszy wyraz tego ciągu jest równy?
20 kwi 18:37
Eta:
(2x+3)2=x(4x+3) ⇒ .......................... x= −1
ciąg: −1,1,−1,..........
20 kwi 18:39
nie zostanę matematykiem: Mogę zapytać, kiedy używamy wzoru, że środkowy wyraz do kwadratu równa się mnożenie przez
siebie skrajnych, a kiedy używamy wzoru, że b= a+c przez 2? Nie umiem tego różnić.
20 kwi 18:41
Eta:
a,b,c −−− tworzą ciąg arytmetyczny to 2b=a+c
a,b.c −−− tworzą ciąg geometryczny to b
2=a*c
zakuć ........i chociaż do matury pamiętać !
20 kwi 18:44
nie zostanę matematykiem: O matko, na to bym nie wpadła, a to takie proste, dzięki! Obiecuję zapamiętać.
20 kwi 18:44
Eta:
20 kwi 19:10