jak to zrobic?: Dany jest punkt C = (2,3) i prosta y = 2x - 8 będąca symetralna odcinka BC. Wyznacz
współrzędne punktu B. Wykonaj obliczenia uzasadniające odpowiedź.
Pomocy, nie wiem jak sie za to zabrac...
10 lis 12:51
jak to zrobic?: Wie ktos? prosze o pomoc!
10 lis 17:30
11 lis 09:51
lehu: Prosta przechodzi przez środek odcinka pod kątem prostym. Znajdujesz równanie prostej
prostopadłej do y=2x-8 przechodzącej przez punkt C. Potem znajdujesz punkt przecięcia
obu tych prostych. Ze wzoru na odległość dwóch punktów wyliczach CP (P-punkt przecięcia)
i CB=2CP. Robisz układ równań z wzoru na odległość CB i równania prostej, do której
należy B, wyliczasz i voila! Chcesz na liczbach?
11 lis 11:45
jak to zrobic?: Tak, prosze.

Bede dozgonnie wdzieczna

11 lis 14:29
jak to zrobić?: czekam...
11 lis 20:00
coco:
witaj Leniuszku

wszystko Ci lehu napisał

tylko liczyć


!

prosta BC; y -3 = -1/2 ( x -2)
y =-1/2 x +4 to jest ta prostopadła
rozwiaż układ równań
y = - 1/2x + 4
y =2x -8
porównaj srtronami powinny Ci wyjść punkt
S (24/5, 8/5) czyli x = 24/5 y = 8 /5
xB = 2xS - xA yB = 2yS - yA
podstaw i powinno Ci wyjść xB =38/5 yB =1/5
czyli B( 38/5, 1/5 ) i tyle
11 lis 20:18
jak to zrobic?: dziekuje
11 lis 21:31
m: nm
16 lis 00:12