Geometria analityczna
Matii: Dany jest trójkąt równoboczny ABC. Wyznacz pole koła opisanego na tym trójkącie, jeśli
wiadomo ze A(−2,0), B(4,6).
Obliczylem długość odcinka AB i nie wiem co dalej.
20 kwi 18:19
Janek191:
Oblicz h
20 kwi 18:21
20 kwi 18:21
Eta:
| | a√3 | | a2 | |
R= |
| ⇒ R2= |
| i a2=|AB|2=72 to R2=24 |
| | 3 | | 3 | |
P
k=πR
2=24π.
20 kwi 18:26
Matii: A te a to w tym wypadku to długość odcinka AB?
20 kwi 18:30
Eta:
Taaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaak
20 kwi 18:31
Matii: A te R to jak napisać mam?
20 kwi 18:38
Matii: Nie rozumiem tego co napisalas
20 kwi 18:47
Eta:
Co tu jest do rozumienia?
R−−−− długość promienia okręgu opisanego na trójkącie równobocznym o boku "a"
| | a√3 | | a2*3 | | a2 | |
R= |
| to R2= |
| = |
| |
| | 3 | | 9 | | 3 | |
a
2=|AB|
2=72
R
2=......
P
k=πR
2 =.....
dokończ i nie pisz,że nie rozumiesz prostych obliczeń
20 kwi 18:52
Matii: A te trzy ze się pojawiło to przez to ze pierwiastek był do kwadratu też?
20 kwi 19:02
Eta:
tak
20 kwi 19:09