sin(Δx) | ||
limΔx→0 | =1 | |
Δx |
sin(x+Δx)−sin(x) | ||
limΔx→0 | ||
Δx |
sin(x)cos(Δx)+cos(x)sin(Δx)−sin(x) | ||
=limΔx→0 | ||
Δx |
−sin(x)(1−cos(Δx))+cos(x)sin(Δx) | ||
=limΔx→0 | ||
Δx |
1−cos(Δx) | sin(Δx) | |||
=−sin(x)limΔx→0 | +cos(x)limΔx→0 | |||
Δx | Δx |
1−cos2(Δx) | sin(Δx) | |||
=−sin(x)limΔx→0 | +cos(x)limΔx→0 | |||
Δx(1+cos(Δx)) | Δx |
sin(Δx) | sin(Δx) | sin(Δx) | |||
=−sin(x)limΔx→0 | +cos(x)limΔx→0 | ||||
1+cos(Δx) | Δx | Δx |
cos(x+Δx)−cos(x) | ||
limΔx→0 | ||
Δx |
cos(x)cos(Δx)−sin(x)sin(Δx)−cos(x) | ||
=limΔx→0 | ||
Δx |
−cos(x)(1−cos(Δx))−sin(x)sin(Δx) | ||
=limΔx→0 | ||
Δx |
1−cos(Δx) | sin(Δx) | |||
=−cos(x)limΔx→0 | −sin(x)limΔx→0 | |||
Δx | Δx |
1−cos2(Δx) | sin(Δx) | |||
=−cos(x)limΔx→0 | −sin(x)limΔx→0 | |||
Δx(1+cos(Δx)) | Δx |
sin(Δx) | sin(Δx) | sin(Δx) | |||
=−cos(x)limΔx→0 | −sin(x)limΔx→0 | ||||
1+cos(Δx) | Δx | Δx |
tg(x+Δx)−tg(x) | ||
limΔx→0 | ||
Δx |
| ||||||||
=limΔx→0 | ||||||||
Δx |
1 | tg(x)+tg(Δx)−tg(x)+tg2(x)tg(Δx) | ||
=limΔx→0 | |||
Δx | 1−tg(x)tg(Δx) |
1 | tg(Δx)+tg2(x)tg(Δx) | ||
=limΔx→0 | |||
Δx | 1−tg(x)tg(Δx) |
1 | tg(Δx)(1+tg2(x)) | ||
=limΔx→0 | |||
Δx | 1−tg(x)tg(Δx) |
tg(Δx) | 1+tg2(x) | ||
=limΔx→0 | |||
Δx | 1−tg(x)tg(Δx) |
sin(Δx) | 1 | 1+tg2(x) | ||
=limΔx→0 | ||||
Δx | cos(Δx) | 1−tg(x)tg(Δx) |
eΔx−1 | ||
limΔx→0 | ||
Δx |
1 | ||
limn→∞(1+ | )n | |
n |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |