Analityczna
Matii: Dany jest trójkąt o wierzchołkach A(−2,3) B(6,−3) C(4,2). Prosta równoległa do prostej AB
przechodząca
przez punkt C ma równanie?
20 kwi 17:53
Eta:
| | yB−yA | | −6 | | 3 | |
aAB= |
| = |
| =− |
| to ak= aAB |
| | xB−xA | | 8 | | 4 | |
| | 3 | | 3 | |
k : y= − |
| (x−xC)+yC ⇒ k : y=− |
| x+5 |
| | 4 | | 4 | |
20 kwi 18:04
Matii: Co to za wzór ? Nie miałem nigdy takiego.
20 kwi 18:08
Eta:
Zobacz w karcie wzorów
20 kwi 18:11
Matii: A jak się nazywa?
20 kwi 18:12
Matii: A tam gdzie jest 5 nie powinno być 2?
20 kwi 18:15
Eta:
| | 3 | | 3 | |
k: y=− |
| (x−4)+2 ⇒ k: y= − |
| x +3+2=......... |
| | 4 | | 4 | |
20 kwi 18:18
Janek191:
Jest ok

3 + 2 = 5
20 kwi 18:19