Ciągi
Ybi: 1.Jeśli 1+3+5+...+(2n−1)=n
2, to n=
20 kwi 17:40
Adamm: n≥1
20 kwi 17:42
Roch: Lewa strona równania tworzy ciąg arytmetyczny.
L=(a1+an)/2*n = 1+2n−1/2*n = 2n = n2
20 kwi 17:44
Roch: Nie, zaraz, źle.
20 kwi 17:45
Ybi: mam 4 odpowiedzi do wyboru n=240, 246, 248, 247.
20 kwi 17:45
Roch: Jeśli n∊C, to n musi być równe 247, bo 2n−1 to liczba nieparzysta
20 kwi 17:50
Adamm: Roch
20 kwi 17:51
Ybi: no n musi należeć do c, skoro w ABCD tylko takie odp są. Nie ma jakiejś zależności między
ostatnim wyrazem ciągu a sumą?
20 kwi 17:54