Jak obliczyć lim pod pierwiastkiem??
Michał: Witam, mam problem z zadaniem Nr8 :
https://zapodaj.net/a873f2d7b2dba.jpg.html. Nigdy nie spotkałem się z tym że lim jest wrzucony pod
pierwiastek. Problemem także jest obliczenie sumy mianownika. Za wszelkie wskazówki z góry
dziękuję.
20 kwi 17:24
jc: Wskazówka.
1/1/2 + 1/2/3 + 1/3/4 + 1/4/5 = (1 − 1/2) + (1/2 − 1/3) + (1/3 − 1/4) + (1/4 − 1/5) = 1 − 1/5
= 6/5
20 kwi 17:35
Michał: Idąc za twoją radą obliczyłem mianownik i wyszedł on 2n−2 podstawiając wyszedł mi
| | n+1 | |
Lim |
| , czyli lim=1/2 tylko co teraz z tym pierwiaskiem? |
| | 2n−2 | |
20 kwi 17:58