Proszę o pomoc z ciągów
Es: Dany jest ciąg (an) o wyrazie ogólnym an=1+3+5+...+(2n+1)
Oblicz szósty wraz ciągu.
Proszę o wyjaśnienie, bo mi wychodzi źle.
20 kwi 16:50
Vectoria: Jaki to dokładnie jest ciąg?
Domyślam się że arytmetyczny, wiec dla niego postaram się wytłumaczyć zadanie.
a6=a1+5r gdzie a6 to 6 wyraz ciągu, a a1 to pierwszy wyraz ciągu
Potrzeba nam ''r''. Uzyskamy go przez odjęcia wyrazu następnego od poprzedniego tzn 3−1=2 albo
5−3=2
teraz można liczyć a6
a6=1+5*2=1+10=11
20 kwi 17:03
karty do gry : an = n2
a6 = 62 = 36
20 kwi 17:11
Es: Mam, że:
a4= 1+3+5+(2*4+1)= 1+3+5+7.
a5= 1+3+5+ (2*5+1)= 1+3+5+11.
a6= 1+3+5+(2*6+1)= 1+3+5 +13.
Ale w odpowiedziach pomiędzy 7 a 11 mam 9.
a6= 1+3+5+7+9 (
![](emots/2/wykrzyknik.gif)
!)+ 11+ 13= 49.
I teraz skąd oni ją tam wzięli?
20 kwi 17:14
Vectoria: Przepraszam wcześniej nie pomyslałam i tamto jest źle.
Patrz do wzoru podkładasz ''6'' więc
a6=1+3+5+...+(2*6+1)
a6=1+3+5+...+13
no i szukasz wykropkowanych wyrazów z czego łatwo się domyśleć że brakuje 7 9 i 11. Bo r masz
2.
20 kwi 17:20
Es: Dobra, już wiem, a4 mam źle.
Powinno być, że a4 to 1+3+5+9.
Ale teraz skąd jest +7 w odpowiedzi?
20 kwi 17:20
Vectoria: Gdzie dokładnie +7?
20 kwi 17:21
Es: Na końcu, że a6= 1+3+5+7+9+11+13 i to się równa 49.
Jeśli założę, że r=2, to tak, wtedy będę sobie dodawać co dwa, ale czy ze wzoru podanego w
zadaniu się nie da wytrzasnąć tej 7?
20 kwi 17:24
Vectoria: Chyba nie bardzo
![emotka](emots/1/wesoly.gif)
Nie zapominaj że tam masz a
6=1+3+5+...+13 a te kropki oznaczają jakieś wyrazy
20 kwi 17:25
Es: Okej, w takim razie wykorzystam to z r, nawet będzie łatwiej.
Dziękuję ślicznie za pomoc! <3
20 kwi 17:29
Mila:
a
1=1
r=2
Liczymy ile wyrazów ( składników) ma suma
a
k=a
1+(k−1)*r
2n+1=1+(k−1)*2
k=(n+1)
a
n=S=(n+1)
2
a
6=(6+1)
2=49
20 kwi 18:23