matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
odległość punktu od paraboli
Martyna:
Na paraboli o równaniu y=1/4x
2
wyznacz taki punkt P, którego odległość od punktu A(5,2) jest najmniejsza. Poproszę o pomoc bo nie mam pojęcia jak to rozwiązać
20 kwi 16:21
Adamm:
P=(x; x
2
/4) |AP|=
√
(x−5)
2
+(x
2
/4−2)
2
g(x)=(x−5)
2
+(x
2
/4−2)
2
x
3
−40
g'(x)=2(x−5)+x(x
2
/4−2)=
4
mamy minimum dla x=2
3
√
5
ten punkt to P=(2
3
√
5
;
3
√
25
)
20 kwi 16:35
Martyna:
Pochodna z (x−5)
2
to 2(x−5)?
20 kwi 17:00
Adamm:
tak
20 kwi 17:01
Martyna:
Dziękuje
!
20 kwi 17:02
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick