dwa
behroror: Wyznaczyć mam krotności pierwiastka
2 wielomianu następującego:
x5 − 6x4 +13x2+12x−8 ε Q[X]
więc x−2 <− dwumian
x5 − 6x4 +13x2+12x−8 : x−2 dziele hornerem i sprawdzam ile razy da się to zrobić?
20 kwi 15:18
Kinia: tak
20 kwi 15:21
behroror: poczekam na opinie kogoś bardziej wiarygodnego
20 kwi 15:30
behroror: i czy jest jakiś szybszy sposób?
20 kwi 15:30
Jerzy:
Np. spróbuj od razu podzielić przez (x − 2) , potem sprawdź, czy 2 jest pierwiastkiem ilorazu.
20 kwi 15:32
Jerzy:
Miałem na mysli..przez: (x − 2)2
20 kwi 15:33
behroror: a jak nie, to tylko raz sie dzieli?
20 kwi 15:35
behroror: nie;... wtedy muszę sprawdzić (x−2)
20 kwi 15:35
Jerzy:
Raz się dzieli na pewno, bo to wynika z treści zadania.
20 kwi 15:36
Jerzy:
Jeśli się nie podzieli przez (x − 2)2 , to x = 2 jest jednokrotny.
20 kwi 15:37
Mila:
W(x)=x5 − 6x4 +13x2+12x−8
W(2)=32−6*16+13*4+12*2−8=4
2 nie jest pierwiastkiem tego wielomianu.
Może źle przepisałeś?
20 kwi 15:38
piotr: Licz pochodne i sprawdzaj czy 2 jest pierwiastkiem kolejnych pochodnych
20 kwi 15:38
behroror: Mila, dobrze przepisalem
20 kwi 17:20
behroror: piotrze, można tak?
20 kwi 17:20
jc: Można też podstawiać pierwiastek do kolejnych pochodnych wielomianu.
20 kwi 17:23
behroror: a ma ktoś jakieś zadania z krotności, takie które mają rozwiązanie?
20 kwi 17:36
jc: Jeśli a jest pierwiastkiem, to możesz podstawić x=a+t i patrzyć, jaka potęga t wyłączy się
przed nawias.
f = x4 − 9 x3 + 30 x2 − 44 x + 24
Jaką krotność ma pierwiastek x=2 ?
Wskazówka. Oblicz f(t+2).
20 kwi 17:42
behroror: chodzi o to
(t+2)4 − 9 (t+2)3 + 30 (t+2)2 − 44(t+2) +24 i wyłączamy t przed nawias?
20 kwi 17:54
behroror: nie wiem co miałem na myśli jc, ale sprawdze to pochodną
16−72+120−88+24 = 0, 1 się powtórzył
4x3 − 27x2 +60x −44
32− 108 +120 − 44 , 2 raz się powtórzył
12x2−54x +60
48 − 108 + 60 = 0 ,3 raz się powtórzył
24x −54
48 − 54 = 6
więc 3 razy pierwiastek się powtórzył
20 kwi 18:28