Pochodna z definicji
Michal: Oblicz pochodną funkcji z definicji 1/√5x+3 Doszedłem do momentu gdy mam
√5x+3*√5(x+Δx)+3/p{5(x+
20 kwi 15:02
Michal: Do momentu gdy mam √5x+3−√(x+Δx)+3/√5(x+Δx)+3*√5x+3 ,oba pod tym samym nawiasem
20 kwi 15:05
Adamm: | | f(x+h)−f(x) | | | |
limh→0 |
| = limh→0 |
| = |
| | h | | h | |
| | √5x+3−√5x+5h+3 | |
=limh→0 |
| = |
| | √5x+5h+3√5x+3h | |
| | 5x+3−5x−5h−3 | |
=limh→0 |
| = |
| | √5x+5h+3√5x+3h(√5x+3+√5x+5h+3) | |
20 kwi 15:14
Adamm: pochodna dla x=−3/5 oczywiście nie istnieje
20 kwi 15:14
Adamm: cofam to, i tak nie mogłaby istnieć
20 kwi 15:15
Michal: Ogromne Ci dziękuję, szukałem takiego sposobu ale nie wychodziło do końca
20 kwi 15:16
jc: Trochę inna propozycja.
t→x
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | √5x+3 − √5t+3 | |
| ( |
| − |
| ) = |
| |
| |
| t−x | | √5t+3 | | √5x+3 | | √5t+3 √5x+3 | | t−x | |
| | 1 | | (5x+3) − (5t+3) | |
= |
| |
| |
| | √5t+3 √5x+3 | | (t−x)(√5t+3 + √5x+3) | |
| | 1 | | −5 | | −5 | |
= |
| |
| → |
| |
| | √5t+3 √5x+3 | | √5t+3 + √5x+3 | | 2 (√5x+3)3 | |
20 kwi 15:20
Michal: Nie rozumiem tylko przedostatniej linijki,tego jak powstał mianownik w wyniku
20 kwi 15:26
Michal: bo ja mam wynik 10x+3√5x+3 i to jest to samo co wam wyszło,czy mogę tak zostawić ?
20 kwi 15:40
Michal: *10x+6
20 kwi 15:40
jc: Dlaczego to samo? Zupełnie coś innego.
20 kwi 15:49
Michal: możesz wytłumaczyć jak przekształcić mianownik z przedostatniej linijki do postaci z wyniku?
20 kwi 15:58
Adamm: wzory skróconego mnożenia
20 kwi 16:02
Michal: Nie rozumiem na tym przykładzie
20 kwi 16:03
jc:
| (5x+3)−(5t+3) | | 5(x−t) | |
| = |
| = −5 |
| t−x | | t−x | |
Dalej licznie granicy polega na podstawieniu t=x (u Adamma h=0).
20 kwi 16:03
Michal: to wiem,ale nie wiem jak z tego √5x+5h+3√5x+3h(√5x+3+√5x+5h+3) przejść na to 2 (√5x+3)3
20 kwi 16:42
Adamm: "Dalej licznie granicy polega na podstawieniu t=x (u Adamma h=0)."
podstaw po prostu
20 kwi 16:48
Michal: tak,to wiem bo dąży do 0. Mi natomiast o schemat działań gdy już wyeliminujemy h i
przekształcamy mianownik do postaci z odpowiedzi
20 kwi 17:32
jc: A jaką masz odpowiedź?
20 kwi 17:36
Michal: mi wychodzi (10x+3)√5x+3 i to jest tyle samo co wam ,tak przynajmniej policzyłem,u was to 2
(√5x+3)3
20 kwi 17:59