stosunek
Majk: Pole prostokąta jest dwa razy mniejsze niż pole koła opisanego na tym prostokącie. Wyznacz
stosunek długości boku dłuższego do krótszego w tym prostokącie.
Wyszło mi 8ab=(a2+b2)π i nie mogę znaleźć tego stosunku.
Pozdrawiam
20 kwi 14:36
Eta:
i ..... dalej
dzieląc przez b
2≠0
| | a2 | | a | | a | |
π |
| −8 |
| +π=0 |
| =t >0 |
| | b2 | | b | | b | |
πt
2−8t+π=0 Δ=4(16−π
2) ,
√Δ=2
√16−π2
| | a | | 8+2√16−π2 | |
t= |
| = |
| = 4+√16−π2 |
| | b | | 2 | |
| | a | |
lub t= |
| =4−2√16−π2<0 −−odrzucamy |
| | b | |
20 kwi 15:20
Majk: Przez dwa pi, dzięki już rozwiązałem
20 kwi 15:22
Eta:
A no tak przez
2π ( sorry
20 kwi 15:22
Majk: I drugie odrzucamy, bo jest mniejsze od jeden, a bierzemy bok dłuższy do krótszego, więc t>1
20 kwi 15:22
20 kwi 15:24