sinx=-cosx
Robert: Dane jest równanie sinx=−cosx w przedziale <0,199π>. Oblicz liczbę rozwiązań tego równania.
Zrobiłem to tak:
sinx+cosx=0 /:cosx
tgx+1=0
tgx=−1
więc 199 rozwiązań
Pytanie brzmi czy można w tym wypadku dzielić przez cosx, a jeżeli można to dlaczego? Kiedy nie
wolno? Proszę o wytłumaczenie.
20 kwi 13:46
Jerzy:
Nie wolno , bo cosx może wynosić 0.
20 kwi 13:48
Jerzy:
sinx + cosx = √2*sin(π/4 + x) .... ten wzór wykorzystaj.
20 kwi 13:49
Adamm: można rozważyć przypadek kiedy cosx=0
jeśli cosx=0 to sinx oczywiście jest różny od 0 więc dla cosx=0 równanie nie jest spełnione
zatem przez cosx można spokojnie podzielić
20 kwi 13:49
Jerzy:
Racja ... przy takim równaniu możemy podzielic przez cosx.
20 kwi 13:54