Wyznacz ekstrema lokalne funkcji uwikłanej w równanie
Kasia95: Wyznacz ekstrema lokalne funkcji uwikłanej w równanie: x4−4xy+y2
Hej. Może ktoś podać wynik bo nie jestem pewna czy dobrze rozwiązałam zadanie.
20 kwi 13:20
Jerzy:
A jakie masz te wyniki ?
20 kwi 13:28
Kasia95: I(−√3,−3√3)=117−2√3 − Min Lokalne
20 kwi 14:04
Jerzy:
Jakie masz pochodne cząstkowe ?
20 kwi 14:09
Kasia95: F'x= 4x3−4y
F'y=2y−4x
20 kwi 14:15
Jerzy:
No to teraz punkty stacjonarne.
20 kwi 14:16
Kasia95: P1(0,0) P2(√3,3√3) P3(−√3,−3√3)
20 kwi 14:20
Jerzy:
P1 dobry , reszta zła.Pokaż jak to liczysz .
20 kwi 14:21
Kasia95: Korzystam z twierdzenia na warunek wystarczający istnienia ekstremum funkcji uwikłanej
F(x0,y0)=0 i F'x(x0,y0)=0
Czyli
4x
3=4y
x
3=y
Więc za "y" podstawiam x
3
x
4−4x*x
3+(x
3)
2=0
x
4(x
2−3)=0
x=0 lub x=
√3 lub x=−
√3
20 kwi 14:28
Jerzy:
Warunek jest taki:
fx = 0
fy = 0
i teraz licz.
20 kwi 14:31
Kasia95: Wydaje mi się, że jest to warunek do funkcji dwóch zmiennych
20 kwi 14:34
Kasia95: Teraz mam punkty P1(0,0) P2(√2,2p{2) P2(−√2,−2√2)
20 kwi 14:40
Jerzy:
Teraz to zauważyłem..
WK: F(x,y) = 0 i F
x(x,y) = 0 i F
y(x,y) ≠ 0
| | F"xx | |
WW = WK + − |
| > 0 ( < 0) |
| | F"y | |
20 kwi 14:41
Kasia95: Więc moje początkowe obliczenia są poprawne?
20 kwi 14:42
Jerzy:
Tak, dobre , tylko jeszcze uwzglednij trzeci warunek.
20 kwi 14:45
Kasia95: Dziekuje
20 kwi 15:18