dziedzina funkcji
matma1: Oblicz dziedzinę funkcji
| | 1 | |
f(x)=(log |
| (x)−1) i cały nawias do potęgi pięć drugich |
| | 2 | |
podstawa tego logarytmu, to jedna druga
Mam problem z zapisaniem tego wyrażenia
Proszę o pomoc
20 kwi 12:24
Jerzy:
1) x > 0
2) log1/2x − 1 ≥ 0
20 kwi 12:27
matma1: Dziękuję
20 kwi 12:32
matma1: Jeszcze proszę Pana Jerzego
czy to dobra odpowiedź
x∊(0;1/2>
20 kwi 12:48
Jerzy:
Dobra.
20 kwi 12:49
matma1: Bo w odpowiedzi jest
x∊(1;2>
20 kwi 12:49
matma1: dziękuję
20 kwi 12:50
Puma: Dobry
Ale nie oblicz tylko wyznacz dziedzine
20 kwi 12:52
matma1: dzięki
20 kwi 12:53
Jerzy:
Sprawdźmy dla: x = 2
log1/22 − 1 = −1 − 1 = −2
(−2)5/2 = √(−2)5 = √−32 ... nie istnieje.
20 kwi 12:54
matma1: Jeszcze raz dziękuję
20 kwi 13:24