Funkcje
Jasiek2234: Funkcja g dla x≠0 spełnia warunek g(1x)=x2+1x.
Jeśli x>0 to iloczyn g(√x)*g(−√x) jest równy?
Mógłby ktoś mi wytłumaczyć jak się za to zabrać? Zwłaszcza o co chodzi z tym g(1x)
20 kwi 11:44
20 kwi 12:03
Puma: I guzik nam da takie pisanie bo i tak nie wiemy skad to sie wzielo
Gdybysmy wiedzieli skad to bysmy nie pisali
I to nie jest nasz problem jakby sie chcialo powiedziec
20 kwi 12:10
piotr: g(1/x) = x + 1/x ⇒ g(x) = 1/x + x
g(√x)*g(−√x) = −(1/√x + √x)(1/√x + √x) = −1/x − 2 − x
20 kwi 12:17
Jerzy:
| | x+1 | |
g(−√x) = g(−1/√x) = − |
| |
| | x | |
| | (x + 1)2 | |
zatem: g(√x)*g(−√x) = − |
| |
| | x | |
20 kwi 12:20
Puma: dziekujemy .
20 kwi 12:26
Jasiek2234: Czyli jak mam g(1/x) i chcę zrobić g(x) to zamieniam wszystkie x na ich odwrotności?
20 kwi 12:37
piotr: | | (x+1)2 | |
g(√x)*g(−√x) = − |
| |
| | x2 | |
20 kwi 12:40
Jerzy:
Ja żle zapisałem:
wynik pozostaje bez zmian.
20 kwi 12:44
Jerzy:
@piotr .... 12:17 napisałeś dobry wunik, czemu go teraz zmieniłeś ?
20 kwi 12:46