Wyznacz rownanie prostej
Janex: Wyznacz rownanie prostej przechodzacej przrz pkt 2, −1 równoległej do prostej l
4x−y=pierwiastek z dwóch
20 kwi 11:30
5-latek: Doporowadz rownanie prostej l do postaci kierunkowej
Skorzystaj z tego z ewspolczynniki kierunkowe prostych musza byc rowne
20 kwi 11:32
Jerzy:
y = 4x + k
− 1 = 4*2 + k ⇔ k = − 9
y = 4x − 9
20 kwi 11:33
Janek191:

4 x − y −
√2 = 0
Prosta równoległa ma równanie
4 x − y + C = 0 P = ( 2, −1)
więc
4*2 − ( −1) + C = 0
C = − 9
Odp. 4 x − y − 9 = 0
================
20 kwi 11:36